Пројекат „Melanogaster – Catch the fly”

У оквиру Научног клуба аплицирали смо за учешће у још једном пројекту, наиме, реч је о европском пројекту „Melanogaster – Catch the fly” у ком ће наша школа учествовати као прва и тренутно једина из Србије. Тим поводом нашу школу посетила је екипа биолога са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”. У сарадњи са наставником биологије, Марком Благојевићем, који је уједно и ментор ученика, одржано је предавање и обука за заинтересоване ученике 7. и 8. разреда о методама сакупљања и детерминације винских мушица из рода Drosophila које су веома значајне у генетским истраживањима. У наредном периоду ученици ће са својим наставником биологије – ментором на терену сакупљати биолошки материјал из воћњака у Рановцу и околини. Прикупљени материјал биће послат у Шпанију ради даљих научних истраживања на популацији мушица које су нађене у нашем крају.

Више о пројекту можете прочитати на сајту www.melanogaster.eu

Како изгледа учешће ученика из европских школа у овом пројекту можете погледати на видео снимку.Хронологија активности
  • На предлог Центра за промоцију науке, тим са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” на челу са Александром Патенковић понудио је нашој школи аплицирање у међународном пројекту грађанске науке „Melanogaster – Catch the fly”.
  • У току лета 2022. и 2023. године наставник биологије Марко Благојевић и заинтересовани ученици 7. и 8. разреда наше школе радили су на обуци, прикупљању и детерминацији прикупљеног биолошког материјала у воћњацима у околини Рановца.
  • У јануару 2024. године наставник и ученици који су укључени у пројекат добили су позив за учешће на „Citizen Primavera of Science” – MelanogsterCTF international meeting of citizen scientists’ који се одржава од 11- 14. априла 2024. године у Сарагоси, Шпанија.
  • Ученици који учествују у пројекту „Catch the fly” радили су на анализи сакупљеног биолошког материјала. Детерминисане су мушке јединке мушица врста Drosophila melanogaster и Drosophila simulans које ће даље бити значајне у генетским истраживањима. Адекватно припремљен материјал са овог првог терена биће послат на даља истраживања.